Her gün bir sürü şey yapıyoruz; istemli veya istemsiz… Nefes almak gibi basit bir eylemden tutun; bir problem çözmek gibi karmaşık bir eyleme kadar…Tüm bu faaliyetler esnasında, hayatımızda birçok şeyi ezbere yapmayı öğrenmiş olduğumuzu fark ediyoruz. Evet, fark etmek! Bu söz öbeği, aslında modern hayatın koşuşturmacasında gözden kaçırdığımız önemli bir eylem…
En son ne zaman çayınızı içerken bardağı iki elinizde tutup çayı sıcaklığını hissettiniz? Yani çay içtiğiniz o anın tadını çıkardınız? Belki de en son ne zaman çay içtiğinizi bile hatırlamayabilirsiniz. Eminim günlük hayatın sıradanlığı, anları özel kırmayı zorlaştırıyor. Fakat ufak bir çabayla, günlük hayatta sıklıkla deneyimlediğimiz anların içinde kalabilmek mümkün olabilir…
Hayattaki en ufak ve en sıradan anları dahi kıymetle yaşamaya ve fark etmeye başladıkça, zihnimizin berraklaşmasına da fırsat tanımış oluyoruz. İçtiğimiz çayın sıcaklığını hissetmek, aldığımız her yudumu fark etmek, çayın kokusunu içimize çekmek… Hayatın karmaşıklaştığı zamanlarda; duyu organlarımızla etrafı, odağımızı ve en önemlisi kendimizi fark etmek anda kalmamızı sağlayarak, yaptığımız her sıradan şeyi anlamlı kılmaya yardımcı olur. Bütün bu akıp giden hayatın içinde; bir anlığına da olsa durabilmek, bedenimizin ve zihnimizin bize neler söylemeye çalıştığını fark etmek… Mola vermekle ve keşfetmekle başlayan bu süreç, ilk basamaktan sonra yerini anın farkındalığına bırakır. Bu farkındalık bize, kendimizle ilgili o en temel ama zaman zaman atladığımız soruyu sorma isteğini ortaya çıkarır: “Neye ihtiyacım var?”
Bu soruyu sorabilmek, kendimize adeta şefkatli bir el uzatmak gibidir. İhtiyaçlarımızı anlamak, onları fark etmek için küçük molalara ihtiyacımız var hayatta… Hayattaki en değerli ilişki olan kendimizle olan ilişkimizde, kendimizi ve ne hissettiğimizi ihmal etmemek için modern bir kavram olan ‘’Mindfulness’’- Türkçe karşılığıyla ‘’ Bilinçli Farkındalık’’ büyük önem taşıyor. Bu kavramı hayatımıza entegre edebilmek adına yapacağımız küçük egzersizlerle, anlara ve anılarımıza daha fazla anlam katmak mümkün…
Aşağıda bulabileceğiniz, Boston Üniversitesi’nden Klinik Psikolog Ellen Hendrikssen tarafından geliştirilmiş bir Mindfulness Tekniği ile anda kalma pratiği denemeye ne dersiniz?
5-4-3-2-1 TEKNİĞİ
5- Etrafında gördüğün 5 şeyin adını söyle.
4- Etrafında duyduğun 4 sese kulak ver.
3- Etrafındaki 3 şeyi hisset, dokun.
2- Etrafındaki 2 farklı kokuyu kokla.
1- Etrafındaki 1 şeyi tat.
PSİKOLOG BAŞAK TOSUN